Najnovejši zavarovalniški nasveti, akcije in super priložnosti.
Sledi nam:

 Sledi nam na Twitter-ju 

Bon za 90 Eur!

Do 90 eur cenejše avtomobilsko zavarovanje.

Do 90 Eurov cenejše avtomobilsko zavarovanje (obvezno avtomobilsko zavarovanje + kasko zavarovanje)!


 Prevzemi popust 

HITRA IN PRAVIČNA ODŠKODNINA

Ste se poškodovali v prometni nesreči,
na delu ali javni površini?
Za brezplačno svetovanje in ODŠKODNINO
pokličite 041 663 433 ali
pišite na info@bonuspro.si!

Avtomobilski kasko in izlet s cestišča zaradi poledice.

Zima je čas, ko so ceste pri nizkih temperaturah pogosto poledenele. Poledenelemu cestišču je potrebno prilagoditi način vožnje, da se ne znajdemo izven cestišča ali v nasproti vozečem vozilu.

Sila trenja

Velik pomen pri vožnji po poledeneli cesti imajo zimske gume, saj se drugače oprijemajo cestišča kot letne, ki postanejo pri nizkih temperaturah trde in se slabo oprijemajo ceste. Se še spomnite osnove fizike in sile trenja? Sila trenja je odvisna od hrapavosti stičnih ploskev in teže telesa.
Večja kot je masa vozila in bolj kot je hrapava površina vozišča, manjša je verjetnost, da bo vaše vozilo zdrsnilo s ceste. Pri poledeneli cesti se torej spremeni hrapavost, ki je dosti manjša od normalne vozne površine, zato je tudi sila trenja (oprijem gume in podlage) dosti manjša, posledice pri prehitri vožnji po takem cestišču pa se dostikrat končajo izven cestišča. Kako ravnati, če z vozilom pristanete v jarku ali v nepredvidenih ovirah, pa v nadaljevanju.

Odstranitev vozila z mesta nezgode

Avtomobilski kasko in izlet s cestišča zaradi poledice.

Če imate sklenjen avtomobilski kasko, ki vključuje pomoč na cesti, vam bo vlečna služba odpeljala vozilo do najbližje delavnice, zavarovalnica pa vam bo ob prijavi škode krila stroške vleke in popravila vozila.

V primeru, da je vozilo v nevoznem stanju, pokličite avtomobilsko asistenca. Če imate sklenjen avtomobilski kasko, ki vključuje pomoč na cesti, vam bo vlečna služba odpeljala vozilo do najbližje delavnice, zavarovalnica pa vam bo ob prijavi škode krila stroške vleke vozila. Če je vozilo v voznem stanju, ga odpeljite s kraja nezgode.

Prijava škode

Na zavarovalnici izpolnite odškodninski zahtevek, kateremu priložite kopije veljavnega vozniškega dovoljenja, prometnega dovoljenja in kopijo zavarovalne police. Pri manjših škodah dogodka ni potrebno prijavili policiji, izpolniti pa morate izjavo o nealkoholiziranosti, v kateri izjavljate, da niste vozili pod vplivom alkohola. Če je škoda večja, pa jo po zavarovalnih pogojih morate prijaviti policiji, saj je policijski zapisnik pogoj za izplačilo škode.
Ko izpolnite odškodninski zahtevek, vam bo cenilec ocenil škodo na vozilu in vam dal cenilni zapisnik, s katerim boste na izbranem servisu popravili vozilo. Če je vozilo v nevoznem stanju, se ogled vozila opravi na lokaciji, kjer se vozilo nahaja. Če so poškodbe vozila takšne, da jih na kraju ogleda ni možno v celoti oceniti, se opravi dodatni ogled na servisu.

Obračun škode

V primeru, da imate zavarovani polni avtomobilski kasko in niste vozili pod vplivom alkohola ali mamil, vam zavarovalnica povrne stroške popravila avtomobila v celoti, razen če imate zavarovanje sklenjeno s soudeležbo pri škodi (odbitno franšizo) in ste v premijskem razredu, ki je višji od dvanajstega (12) premijskega razreda. V tem primeru morate na servisu poravnati stroške odbitne franšize in obvezne odbitne franšize.
Višina odbitne franšize je določena na zavarovalni polici, obvezna odbitna franšiza pa se določi glede na odstopanje od izhodiščnega štirinajstega (14) premijskega razreda. Kadar vrednost popravila poškodovanega vozila preseže 70 % vrednosti vozila po Eurotax katalogu, se obračuna škoda kot totalna škoda. Znesek od prodaje rešenih delov (razbitina avtomobila) in znesek poravnave, priznane s strani zavarovalnice, bi moral zadoščati za nakup takšnega vozila, kot ste ga imeli pred nesrečo.
Na kratko smo vam opisali postopek ravnanja v primeru škode kot posledice poledice in kaj lahko pričakujete od zavarovalnice glede materialne škode (škode na avtomobilu). Želimo vam srečno in varno vožnjo, silo trenja pa rajši testirajte na drsališču kot na spolzkem cestišču.

V kolikor potrebujete dodatne nasvete v zvezi s prijavo škode ali želite skleniti ugoden avtomobilski kasko nam pišite na info@kakozavarovati.si ali pa nas pokičite na 041 663 433 in z veseljem vam bomo pomagali.

Vir: www.zav-mb.si

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj odgovor